Ce înseamnă AWB și cum te ajută să urmărești un colet

Antreprenori
Distribuie articolul

Numărul persoanelor care fac cumpărături online a crescut semnificativ în ultimii ani.[1] Acestora li se adaugă și cei care trimit diverse pachete către cei dragi, dar nu numai. În consecință, tot mai multe colete trebuie să ajungă de la expeditor la destinatar în siguranță, lucru care se întâmplă prin intermediul unei firme de curierat precum Cargus.

Am pregătit pentru tine o serie de informații utile privind modalitatea de monitorizare a procesului de livrare, ce înseamnă AWB Cargus și cum îl poți folosi, dar și de ce ar trebui să faci acest lucru.

Cuprins:

AWB: Ce înseamnă și cum îl poți afla?

Dacă ai plasat vreodată o comandă online, atunci în mod sigur ai primit la un moment dat un AWB pe care l-ai folosit pentru a vedea în ce stadiu de livrare se află coletul respectiv și când te poți aștepta să ajungă la destinație. Dar ce este AWB-ul mai exact?

Ce este AWB-ul?

AWB-ul (Air waybill) este, pe scurt, un document obligatoriu ce însoțește fiecare colet și conține toate informațiile despre acesta, inclusiv numărul său de identificare. Este vorba despre acel cod ce poate fi folosit pentru a urmări traseul unui colet, fie că este vorba de unul pe care l-ai expediat sau de unul pe care urmează să-l primești.

Ce conține un AWB și cum se completează?

După cum am menționat mai sus, AWB-ul conține toate datele de identificare ale coletului și toate informațiile necesare pentru ca acesta să ajungă în siguranță la destinație:

  • Numele/denumirea și datele de contact ale expeditorului (adresă, număr de telefon etc.);
  • Numele/denumirea și datele de contact ale destinatarului (adresă, telefon, e-mail);
  • Informații privind numărul de plicuri/colete, descrierea și greutatea acestora, dacă este asigurat sau nu conținutul lor și care este valoarea asigurată;
  • Detalii privind încasarea contravalorii produsului respectiv de la destinatar (ramburs numerar sau în cont);
  • Informații privind plata transportului și a returului, dacă este cazul; (cine o va face și modul de plată);
  • Instrucțiuni privind servicii suplimentare;
  • Data întocmirii.

Acest AWB poate fi completat foarte simplu, online, pe site-ul nostru.
Termenul de AWB, în România, este folosit și pentru a descrie codul unic de identificare aferent coletului respectiv. Formatul acestui cod poate varia, dar, de regulă, este vorba de o combinație de cifre și litere cu o semnificație anume (pot indica firma expeditoare, țara de origine etc.).
De regulă, acest număr de urmărire se regăsește pe eticheta de transport sub forma unui cod de bare ce poate fi scanat cu ușurință de către curieri în diverse etape ale procesului de livrare.

Cum poți afla AWB-ul?

Răspunsul la această întrebare depinde de calitatea ta. Ca expeditor, vei primi numărul de tracking odată cu predarea coletului către firma de curierat.

Dacă tu ești cel care a plasat o comandă online, vei primi un e-mail de la magazinul respectiv în care se va regăsi, pe lângă detalii precum conținutul comenzii și valoarea acesteia, și codul AWB. De asemenea, există posibilitatea de a primi acest număr de urmărire prin SMS.

Atenție! Numărul AWB este diferit de numărul comenzii respective. El ți se va transmite NUMAI după ce coletul a fost introdus în sistemul firmei de curierat.

În cazul în care ai cumpărat ceva online, dar ai șters, din greșeală, e-mailul sau SMS-ul conținând informațiile necesare pentru tracking, ia legătura cu operatorul economic la care ai plasat comanda; te va putea ajuta cu siguranță să primești datele necesare.

O soluție foarte simplă pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de incidente o reprezintă instalarea aplicației Cargus Mobile.

Care este rolul AWB-ului?

Rolul acestui cod este acelea de a permite clienților accesul la servicii de AWB tracking. Ce înseamnă asta mai exact? Practic, oricine poate urmări livrarea și verificarea propriilor colete, atât în calitate de expeditor, cât și ca destinatar.

Ca expeditor, vei vrea să știi dacă un colet a ajuns sau nu la destinație în termenul prevăzut, fără a se întâmpina vreo problemă. Acest lucru este foarte important, mai ales dacă, să spunem, ai trimis articole perisabile sau ai primit o comandă ce trebuie să ajungă până la o dată anume, poate pentru o aniversare sau un alt eveniment.

Ca destinatar, folosirea codului AWB îți permite să vezi ce se întâmplă cu comanda ta. A plecat de la expeditor? A fost preluată de un curier? Când va ajunge? Sunt detalii pe care vei vrea să le știi, mai ales dacă aștepți un colet important.

Numărul de AWB: Cum te ajută?

După cum ai văzut, folosirea codurilor AWB pentru urmărirea coletelor are mai multe beneficii, atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar.

  • Stadiul expediției poate fi verificat cu ușurință

Înainte de a ajunge la destinație, un colet poate trece prin mai multe locații. În astfel de situații, fie că ești expeditorul, fie că ești destinatarul acestuia, vei putea sta mai liniștit dacă știi unde se află coletul tău. De exemplu, odată ce ai introdus AWB-ul pe site-ul Cargus și vezi ”expediție în livrare” știi că asta înseamnă că pachetul va ajunge la destinație cât mai curând posibil.

  • Locația coletului este ușor de aflat

Urmărirea coletului ajută toate părțile implicate să se simtă puțin mai relaxate atunci când vine vorba de locația acestuia. Niciun colet nu va dispărea pur și simplu fără ca acest lucru să fie observat și rezolvat în cel mai scurt timp. De asemenea, dacă un pachet a fost livrat la o adresă greșită, această problemă va putea fi soluționată pentru că există toate informațiile necesare în acest scop.

  • Ajută la economisirea timpului

Poate unul dintre cele mai importante beneficii ale acestui serviciu este acela că te ajută să economisești timp, mai ales în calitate de destinatar. Știi, dacă nu intervalul orar exact, cel puțin ziua în care coletul așteptat va ajunge la tine. Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să amâni alte activități importante doar de teama că, plecat fiind de acasă, vei rata sosirea curierului.
Chiar dacă, din cauza unei probleme neprevăzute, nu poți să fii acasă în data la care este programată livrarea, poți redirecționa coletul către unele dintre punctele Cargus Ship & Go.

  • Contribuie la sporirea eficienței serviciilor

Urmărirea coletelor poate contribui la sporirea eficienței serviciilor oferite de o companie. De exemplu, un antreprenor la început de drum care produce lumânări parfumate poate avea nevoie să comande ingredientele necesare. Faptul că are posibilitatea de a afla când vor ajunge acestea îi permite să-și organizeze activitatea mai eficient și să nu preia mai multe comenzi decât ar putea onora cu materialele pe care le are deja la dispoziție.

Și pe noi, ca firmă de curierat, acest serviciu de urmărire a coletelor ne ajută să ne îmbunătățim eficiența și calitatea serviciilor oferite clienților noștri.

  • Ușurează munca departamentelor de relații cu clienții

Serviciul de monitorizare a stadiului unei expediții poate contribui și la reducerea presiunii exercitate asupra departamentului de relații cu clienții al companiei care expediază produsele respective.

Clienții nu mai trebuie să sune tot timpul pentru a afla unde se află coletul lor și când va ajunge la destinație, ceea ce le va permite membrilor departamentului respectiv să se ocupe de probleme mai importante.

Ce e de făcut atunci când nu poți verifica AWB-ul?

Poate ți s-a întâmplat să introduci codul AWB în sistemul de tracking al firmei de curierat și să ți se spună că acesta nu există. În acest caz, există două posibile explicații:

  • Ai introdus numărul de tracking greșit – poate că ai greșit o cifră sau ai folosit codul alocat altui colet; acest lucru se poate întâmpla foarte ușor, mai ales dacă este vorba de mai multe comenzi sau de produse ce urmează a fi livrate prin firme diferite.
  • Pachetul nu a fost încă preluat de curier – AWB-ul poate fi folosit numai după ce acesta a fost scanat de curier și introdus în baza de date a firmei de curierat; este posibil ca, deși codul AWB a fost generat în momentul în care s-a sigilat coletul, acesta să nu fi fost preluat încă de un curier; așteaptă câteva ore și încearcă din nou.

Dacă nu poți verifica AWB-ul, poți solicita asistență fie din partea expeditorului, fie din partea firmei de curierat.

Folosirea codului AWB pentru urmărirea unei comenzi nu este deloc o operațiune complicată. Dimpotrivă, acest lucru te poate ajuta să economisești timp și va contribui la sporirea calității serviciilor primite sau oferite.

Fie că ești cel care a expediat un colet, fie că aștepți unul, numărul de tracking reprezintă cea mai simplă metodă a de afla unde se află acesta și când va ajunge la destinație.

Riscurile ca un pachet să fie pierdut sau să ajungă la adresa greșită sunt reduse semnificativ, lucru extrem de important, mai ales dacă ținem cont de creșterea în popularitate a cumpărăturilor online. Posibilitatea de a urmări traseul unui colet nu poate decât să simplifice tot acest proces prin intermediul căruia un anumit produs ajunge de la un magazin online la cumpărător.

Bibliografie:

  1. “Online Shopping Ever More Popular in 2020.” Ec.europa.eu, ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210217-1. Accessed 31 Jan. 2022.

Articole similare

Livrarea intracomunitară de bunuri: ce presupune și cum să o faci în siguranță

Antreprenori

Livrarea intracomunitară este un pas care poate deschide noi oportunități, facilitând schimburile economice între statele membre ale UE și stimulând creșterea economică a companiei tale. Însă, înainte de a te aventura în acest proces, trebuie să înțelegi că livrarea intracomunitară a bunurilor este un proces care implică cunoașterea legislației specifice fiecărui stat membru și un […]

vezi mai mult

Cargus lansează Cargus Smart Hub, o soluție logistică inovatoare care accelerează creșterea afacerilor din e-commerce

Antreprenori

Cargus anunță lansarea Cargus Smart Hub, o soluție logistică complexă și inovatoare, creată pentru a susține afacerile din e-commerce să-și accelereze creșterea. Este prima soluție de acest tip dezvoltată și oferită de o companie de curierat din România și este gratuită.  Cargus Smart Hub este o platformă tehnologică care permite afacerilor din e-commerce să-și dezvolte […]

vezi mai mult

Legea returnării produselor: care sunt prevederile și cum ar trebui să se adapteze magazinele?

Antreprenori

În contextul actual, returnarea produselor a devenit o componentă a strategiei de business a oricărui magazin online sau fizic. Această practică oferă clienților încredere în procesul de cumpărare, contribuind la construirea unei relații durabile între consumator și comerciant. În ciuda importanței sale, o politică de retur greșit implementată poate afecta semnificativ o afacere. De la […]

vezi mai mult