Utile21.03.22

Obiecte interzise în colete internaționale: De ce nu ai voie să trimiți orice

AutorEditor Cargus
Numărul de vizualizări2504
Numărul de comentarii0

Poate vrei să trimiți un cadou unei persoane dragi care locuiește în altă țară. Poate că ești un antreprenor ce tocmai a primit prima comandă din străinătate. Indiferent de motiv, înainte de a trimite un colet către o destinație din afara țării, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te interesezi ce obiecte sunt interzise în coletele internaționale.

Mai jos vei găsi o listă cu astfel de obiecte, dar și informațiile de care ai nevoie .pentru a te asigura că atunci ai ceva de trimis în străinătate, obiectul sau obiectele respective vor ajunge în siguranță la destinație.

Cuprins:

De ce sunt anumite obiecte interzise în colete internaționale?

Răspunsul la această întrebare poate varia, dar, în esență, dacă un obiect este pe lista de bunuri interzise sau restricționate la transport, există patru posibile motive:

 1. 1. Face parte din categoria substanțelor periculoase.
 2. 2. Are o valoare prea mare.
 3. 3. Este un obiect al cărui transport este interzis sau restricționat prin lege, fie în țara de expediție, fie în țara de destinație, fie în ambele.
 4. 4. Este un produs perisabil.

În prima categoria sunt încadrate substanțele și obiectele explozive, lichidele inflamabile sau substanțele infecțioase. Transportul acestora este reglementat strict, tocmai pentru a preveni eventualele accidente ce ar putea provoca pierderi de vieți omenești, distrugerea mediului, a altor bunuri ori a mijloacelor de transport folosite.

În ceea ce privește obiectele din cea de-a doua categorie, motivul pentru care firmele de curierat nu acceptă să le preia este simplu și ușor de înțeles: valoarea lor poate fi prea mare pentru ca o companie să-și poată asuma riscul transportării lor.

Astfel de obiecte nu pot fi puse pur și simplu într-un colet și trimise spre destinație printr-un serviciu standard de livrare internațională. Sunt anumite reguli ce trebuie respectate și cu privire la care trebuie să te documentezi cu atenție dacă vrei să trimiți, de exemplu, pietre ori metale prețioase în străinătate.

Armele și munițiile, artificiile sau testele de laborator sunt doar câteva de exemple de bunuri despre care se poate spune că intră în cea de-a treia categorie, cea a obiectelor al căror transport este, dacă nu complet interzis, restricționat.

Motivul pentru care produsele perisabile nu pot fi puse într-un colet internațional nu trebuie explicat: este ușor de imaginat în ce condiții vor ajunge acestea la destinație, dacă vor ajunge, atunci când nu sunt respectate condițiile privind temperatura, de exemplu. Nu doar că se vor strica, dar sunt șanse mari să deterioreze și alte colete.

Care este lista obiectelor interzise la expedierea coletelor

Prin Cargus poți expedia plicuri și colete standard către destinatari din peste 200 de țări. Este important de reținut că sunt însă anumite bunuri pe care nu le vom prelua. Iată lista acestora:

 • Animale, pești, păsări vii sau moarte, insecte, viermi, șerpi, insecte;
 • Rămășite umane (inclusiv cenușă);
 • Teste de laborator de orice fel, precum și organe umane;
 • Arme de foc (complete sau părți), imitații, Air Soft, muniție (inclusiv imitații);
 • Explozivi, încărcături explozive, artificii, imitații;
 • Bijuterii din metale prețioase;
 • Lingouri din orice metal prețios;
 • Pietre prețioase vrac;
 • Bunuri de valoare (blănuri, ceasuri, tablouri, icoane, monede de colecție etc.);
 • Bunuri de valoare în forma la purtător;
 • Bunuri periculoase;
 • Bunuri interzise de lege;
 • Cash, bonuri de masă, instrumente de plată necompletate (CEC, OP, BO);
 • Timbre sau banderole fiscale;
 • Țigări/tutun;
 • Droguri, plante halucinogene, plante etnobotanice și substanțe psihotrope și precursorii acestora;
 • Produse perisabile (carne, fructe, legume, lactate etc.).

Cum pot curierii să descopere obiectele interzise într-un colet?

În general, dacă un curier nu are motive să bănuiască faptul că în colet se află un obiect interzis, nu va verifica ce conține acesta atunci când îl va prelua. De asemenea, dacă țara de destinație este membră a Uniunii Europene, sunt șanse ca acesta să nu fie verificat nici la vamă.

Asta nu înseamnă că astfel de controale nu au loc niciodată, așa că nu ai de unde să știi dacă un colet va fi sau nu verificat. În cazul în care trimiți un colet în afara UE, acesta va fi verificat cu siguranță la vamă, iar eventualele obiecte interzise vor fi descoperite cu siguranță.

Cargus își rezervă dreptul de a inspecta în orice moment un colet, fără permisiunea expeditorului, dacă există indicii că bunurile preluate fac parte din categoria celor periculoase, interzise sau restricționate la transport ori dacă acestea periclitează buna desfășurare a serviciului de transport.
Ce motive ar putea duce la verificarea coletului de către un curier? Semnele de scurgere și mirosurile înțepătoare apărute atunci când expediția este în tranzit vor atrage cu siguranță atenția cuiva, iar aceste două lucruri se vor întâmpla cu siguranță dacă trimiți, de exemplu, alimente perisabile ambalate necorespunzător.

De altfel, ambalajul necorespunzător sau deteriorat reprezintă un alt motiv pentru verificarea coletului. O altă situație în care curierul va dori să verifice coletul este aceea în care forma sa îi ridică suspiciuni. Așa că dacă ai obiectul pe care dorești să-l trimiți în străinătate seamănă cu o armă odată împachetat, să nu te mire dacă persoana care îl va prelua va dori să vadă ce este în interior.

În cazul în care, după preluarea coletului, se constată că într-un colet se află bunuri interzise sau care nu respectă condițiile speciale de transport, firma de curierat are dreptul să refuze să-l predea către destinatar, caz în care fie îl va confisca, fie îl va returna expeditorului.

De asemenea, în situația în care se constată că un colet a produs sau există riscul să producă pagube iminente, compania de curierat îl poate distruge.

În cazul în care în colet se află un obiect ilegal, vor fi alertate cu siguranță și autoritățile.

Care sunt condițiile pentru o expediere internațională de succes?

Pe lângă lista obiectelor interzise la expedierea coletelor, sunt două aspecte pe care trebuie să le verifici atunci când vrei să trimiți ceva în altă țară: condițiile referitoare la greutatea și dimensiunile maxime pe care le poate avea un colet și modalitatea de ambalare recomandată.

De exemplu, prin EXPRESS AIR STANDARD, serviciul aerian de curierat expres oferit de Cargus, poți trimite în peste 220 de țări plicuri și colete standard cu greutatea reală de până la 50 kg fiecare și dimensiuni de până la 120 x 80 x 80 cm (L+l+H). Acest serviciu este disponibil inclusiv prin locații Ship & Go.

Poți verifica lista de servicii oferite de Cargus aici.

În ceea ce privește modalitățile de ambalare recomandate, acestea se referă la anumite categorii de bunuri ce, în lipsa unui ambalaj corespunzător, ar putea fi deteriorate sau distruse în timpul transportului.

De exemplu, dacă vrei să trimiți un laptop, acesta trebuie să fie ori în ambalajul special oferit de producător pentru transport, ori într-o cutie de lemn umplută cu polistiren sau alt material protector; cele șase laturi ale ambalajului trebuie protejate în același mod.
Iată câteva reguli generale de care ar trebui să ții cont atunci când pregătești un colet pentru expediere:

 • Tipul și dimensiunea ambalajului trebuie să fie în concordanță cu conținutul coletului;
 • Exteriorul ambalajului trebuie să fie suficient de rezistent încât să facă față greutății obiectului pe care îl conține;
 • Este folosit suficient material protector în interiorul coletului.

Oricât de mult ți-ai dori acest lucru, eticheta ”Fragil” nu este suficientă pentru a garanta că un astfel de bun va ajunge în siguranță la destinație.

Mai multe detalii despre modalitățile de ambalare recomandate găsești aici.

Nu strica să te interesezi și cu privire la modalitățile de plată disponibile.

Poate cel mai important lucru pentru a te asigura că un colet internațional ajunge în siguranță la destinație este să apelezi la o firmă de curierat de încredere. În acest fel, ai garanția că expediția ta se află pe mâini bune.

Indiferent de nevoile tale, suntem siguri că vei găsi ceea ce cauți la Cargus. Fie că vrei să trimiți un colet mic unei persoane dragi, fie că ești interesat de un serviciu prepaid, cauți o soluție pentru compania ta sau îți plac ofertele speciale, tot ce trebuie să faci este să iei legătura cu noi.

Regulile ce trebuie respectate atunci când vrei să trimiți ceva într-o altă țară sunt numeroase și nu se referă doar la modalitatea în care ar trebui să fie ambalat acesta pentru a i se asigura o protecție corespunzătoare, ci și la conținutul său.

După cum ai văzut mai sus, lista obiectelor interzise în coletele internaționale este destul de lungă; de asemenea, trebuie precizat că aceasta poate varia în funcție de țara de destinația, cea de expediție și ruta transportului.

În cazul care nu ești sigur dacă un anumit obiect poate fi sau nu inclus într-un colet, cel mai bine este să apelezi la specialiști. Contactează-ne și îți vom putea răspunde la toate întrebările. Știm cel mai bine ce poate fi expediat sau nu.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.
TAGS


Autor

Editor Cargus